healthy salad from seaweed


Wodorosty od dawna były w kręgu zainteresowań badaczy i dietetyków, ponieważ wpływ środowiska, w którym rosną i rozwijają się te organizmy sprawia, że w ich komórkach gromadzi się bardzo wiele substancji, których w typowej diecie próżno szukać.

O wodorostach i ich wpływie na zwiększanie potencjału metabolicznego organizmu zrobiło się głośno, kiedy media ujawniły, że to właśnie dieta oparta o suplementy zawierające wodorosty przyczyniła się do schudnięcia takich celebrytek jak Victoria Beckham i Britney Spears. Oczywiście żadna z Pań nie potwierdziła oficjalnie, że to właśnie wodorosty przyczyniły się do osiągnięcia szczupłej sylwetki, ale wszędobylscy paparazzi wytropili bez większego trudu źródło sukcesu.

Bogactwo błonnika

Jedną z podstawowych zalet wodorostów morskich, czyli Kelp jest wysoka zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika pl.wikipedia.org. W trakcie trawienia, enzymy zamieniają zawarty w wodorostach błonnik w żel, który w żołądku staje się swoistym wypełniaczem dającym poczucie sytości. Jest to szczególne ważne w przypadku osób otyłych lub z nadwagą, które mają problemy z opanowaniem łaknienia. Żelowe wypełnienie nie jest w żaden sposób trawione przez organizm, ponieważ enzymy znajdujące się w naszym żołądku nie mają zdolności trawienia włóknika, dlatego przy zracjonalizowanym sposobie życia, osoby stosujące wodorosty z powodzeniem osiągają szczupłą sylwetkę.

seaweed next to the sea

Spalanie tłuszczu a wodorosty

W niedawno opublikowanym raporcie dotyczącym właściwości jednego z gatunków morszczynu stwierdzono, że zawarty w nim barwnik o nazwie fucoxanthin, posiada szczególne właściwości w kierunku zapobiegania i wchłaniania lipidów. Fukoksantyna stymuluje białko zwane UPC1 znajdujące się w błonie śluzowej żołądka, które podnosi metabolizm tłuszczu.

Zapobieganie wchłanianiu tłuszczu dzięki wodorostom

Badania prowadzone przez zespół naukowców z Newcastle University wykazał, że wodorosty mogą być stosowane, aby ograniczyć wchłanianie tłuszczu https://pl.wikipedia.org/wiki/Od%C5%BCywianie. Badania skupiają się przede wszystkim na kwasie alginowym, który w badaniach klinicznych ograniczył wchłanianie tłuszczu o blisko 75%. 

Wodorosty morskie oraz inne substancje pochodzenia naturalnego będą bez wątpienia zdobywały coraz szerszą grupę zwolenników, podobnie jak zielona kawa,  o której można przeczytać w innych artykułach opublikowanych na naszej stronie internetowej.

Rate this post