female in pool with wet hair


Co to jest kwas foliowy?

Jest to witamina B9, występująca również pod innymi nazwami: kwas foliowy (ang. Folic acid), witamina B11 czy witamina M. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium – liść i jest związana z pierwszą metodą jej otrzymania (po raz pierwszy kwas foliowy wyizolowano z liści szpinaku). Kwas foliowy to z chemicznego punktu widzenia pochodna kwasu p-aminobenzoesowego, glutaminowego oraz pterydyny. Jego struktura chemiczna została określona w 1946 roku przez Augiera i jego współpracowników, którzy również po raz pierwszy dokonali zsyntezowania kwasu pteroiloglutaminowego, czyli witaminy B9.

Kwas foliowy w kosmetyce

W kosmetyce najczęściej używa się określenia „folacyna”, które jest równoznaczne ze stabilizowaną formą kwasu foliowego. Jej fizyczną postacią jest jasnożółty proszek, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Sam kwas foliowy niestabilizowany jest niezwykle wrażliwy na temperaturę, wilgoć, tlen oraz światło. Najczęściej w kosmetyce, folacyna stosowana jako składnik aktywny jest zamykana w specjalnych otoczkach (zazwyczaj wykonanych z kolagenu lub polisacharydów), które nie tylko ułatwiają jej penetrację w głąb skóry, ale również chronią ją przed degradacją. Zastosowana w takiej postaci nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. pl.wikipedia.org

Jak działa kwas foliowy?

Kwas foliowy pełni ważną rolę w organizmie człowieka, ponieważ wpływa na większość procesów metabolicznych, zapobiega anemii oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Jednak wiele osób zapomina, że witamina B9 wpływa dobroczynnie na naszą skórę. Folacyna pozwala przyspieszyć tempo procesów regeneracji skóry i zwiększyć poziom jej elastyczności. Oddziałuje na procesy metaboliczne skóry, dzięki czemu dochodzi do intensyfikacji odnowy komórkowej skóry. Efektem stosowania kwasu foliowego jest wygładzenie skóry oraz spłycenie drobnych zmarszczek. Niewiele osób również wie, że kwas foliowy minimalizuje szkodliwość działania promieniowania UV, co sprawia, że spowalnia przebieg procesów odpowiedzialnych za fotostarzenie skóry.

W jakich zabiegach i preparatach wykorzystuje się kwas foliowy?

Ze względu na swoje właściwości kwas foliowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Najczęściej jest stosowany  w stężeniu od ok. 0,05 do 0,2% https://pl.wikipedia.org/wiki/Dermokosmetyki. Najczęściej witaminę tę stosuje się w kremach przeciwzmarszczkowych, które wygładzają i napinają skórę oraz w serum pod oczy, które nie tylko ujędrniają i regenerują wrażliwą i delikatną okolicę, ale także zmniejszają cienie pod oczami. Ponieważ udowodniono, że folacyna przeciwdziała negatywnym skutkom promieniowania UV stosuje się ją w kremach na dzień oraz w kosmetykach po opalaniu, które spowalniają tempo procesów fotostarzenia skóry.

black_white girl_s portrait

Dla kogo rekomendowane są zabiegi i kosmetyki z folacyną?

Kosmetyki oraz zabiegi z folacyną rekomendowane są dla kobiet, których skóra jest przesuszona, pojawiają się na niej pierwsze nierówności i zmarszczki. Zastosowanie folacyny pozwala szybko zrewitalizować skórę oraz wygładzić jej zewnętrzną strukturę. Warto stosować zabiegi z kwasem foliowym w okresie lata, ponieważ witamina ta zmniejsza również szkodliwe działania promieniowania UV oraz eliminuje nadmierną aktywność wolnych rodników.

Jakie są efekty stosowania zabiegów z kwasem foliowym?

Stosowanie preparatów kosmetycznych ze stabilizowana formą witaminy B9 pozwala wygładzić powierzchnię skóry oraz zmniejszyć widoczność płytkich zmarszczek. Dzięki przyspieszeniu procesów regeneracyjnych staje się ona bardziej miękka i jędrna w dotyku. Ponieważ folacyna oddziałuje na fibroblasty i zwiększa tempo odnowy komórkowej, pozwala podnieść poziom syntezy kolagenu, co sprawia, że skóra zyskuje młodszy wygląd https://pl.wikipedia.org/wiki/Kosmetyki.  Badania naukowe wykazały, że folacyna zarówno stosowana in vivo jak i ex vivo maksymalizuje aktywność fibroblastów oraz  spowalnia naturalne procesy starzenia się skóry.

W jakich owocach i warzywach można znaleźć kwas foliowy?

Naturalna postacią kwasu foliowego są foliany, które można znaleźć w: brukselce, kalafiorze, szpinaku, jajach czy drożdżach. Warto zwrócić uwagę, że foliany nie są odporne na działanie wysokiej temperatury, dlatego pieczenie, pasteryzacja czy gotowanie produktów zawierających kwas foliowy obniża jego poziom. Z tego względu osiągnięcie prawidłowego poziomu tej witaminy w organizmie jest stosunkowo trudne, dlatego zaleca się stosować suplementację w postaci tabletek.

Czy wiesz, że…

Kwas foliowy to witamina egzogenna, która nie może być syntezowana w organizmie człowieka. Każda kobieta, która planuje zajść w ciążę powinna już przed poczęciem rozpocząć regularne stosowanie tabletek z kwasem foliowym, ponieważ codzienna dieta zazwyczaj nie dostarcza wystarczającej ilości tej witaminy. W czasie ciąży niedobór kwasu foliowego może grozić poważnymi wadami wrodzonymi płodu. Najnowsze badania naukowe sugerują również, że kwas foliowy może mieć swój udział w profilaktyce przeciwmiażdżycowej oraz zmniejszaniu ryzyka nowotworów błon śluzowych, szyjki macicy czy żołądka.

Rate this post